Pille moussaka

Mitmed postitasid Facebooki, mida nad Eesti Vabariigi 98. aastapäeval lauale panid. Kuna Helen käis välja, et teha moussakat (pidavat hea olema), siis otsustasin sel pidusel päeval katsetada vege moussaka valmistamist. Retsept pärineb Post Punk Kitchen kodulehelt – Eggplant Potato Moussaka with Pine Nut Cream. Ehk eesti keeles baklažaani-kartuli moussaka männiseemne kreemiga ehk sisuliselt on tegu mitmekihilise vormiroaga.

moussaka3

Ajaliselt lubati, et läheb  tund kuni poolteist. Mina veetsin köögis kokku 3 tundi. Seega, kui sul pole paralleelselt kolme ahju kasutada, siis varu igaks juhuks natuke rohkem aega. Aga asi on seda ka väärt. Koostisosad on lihtsad. Kõige eksklusiivsem ja kallim koostisosa selle asja juures on seedermänniseemned, kuid männiseemnetest kaste on tõeliselt hea ja küüslauguga miksituna sobib väga hästi ka dipiks.

Koostisosad

Köögiviljade kihid:

  • 450 g baklažaanimoussaka1
  • 450 g suvikõrvitsat
  • 680 g kartuleid (retseptis oli kirjas russet-type potatoes ja soovitavalt suuremad kartulid, millest on võimalik suuremaid viilakaid lõigata; endal sattus sisse ka mõni väiksem kartul)
  • 1/4 tassi oliiviõli

Tomatikaste:

  • 1/4 tass oliiviõli
  • 4 suurt shallotsibulat, peeneks viilutatuna (kasutasin kahte keskmise suurusega tavalist kollast sibulat)
  • 3 küünt küüslauku, hakitud
  • 1/3 tassi köögiviljapuljongit või punast veini (kasutasin puljongit, 1/3 tassi peale läks terve kuubik)
  • 2 × 450 ml purki purustatud tomateid, koos vedelikuga
  • 2 teelusikat oreganot
  • 1/4 teelusikat jahvatatud kaneeli
  • 1 loorberileht (jäi välja, kuna viimasel minutil avastasin, et seda ei ole)
  • maitseks soola (väga ei lisanudki juurde, kuna puljongisse läks 1 terve kuubik, mis tavaliselt mõeldud 0,5 l vedeliku peale)

Männiseemne kiht:

  • 450 g pehmet tofut
  • 1/2 tassi männiseemneid (kasutasin seedermänniseemneid ja ilmselt oligi neid mõeldud)
  • 3 supilusikat sidrunimahla
  • 1 teelusikas tärklist (kasuatsin kartulitärklist)
  • 1 küüs küüslauku
  • tsipa muskaatpähklit
  • 1 1/4 teelusikat soola või vastavalt maitsele
  • valget pipart maitseks (kasutasin musta pipart)

Lisaks veel…

  • 1/2 tassi leivapuru (läheb kihtide vahele, kasutasin poest ostetud varianti, kuid usun, et ka enda valmistatud, suuremateralisem sobib hästi)
  • Garneeringuks männiseemneid (valikuline)

Valmistamine

Sisuliselt koosneb valmistamine neljast etapist.

Esiteks tuleb köögiviljad – baklažaan, suvikõrvits ja kartul – pesta (kartul ka koorida) ning seejärel u 6 mm paksusteks ja võimalikult pikkadeks viilakateks lõigata. Baklažaaniviile on soovitav soolaga hõõruda ja seejärel u 15 minutiks seisma jätta, et nad pehmemaks muutuksid. Seejärel tuleks neid külma veega loputada ja liigne vesi välja pigistada.moussaka5Määri kolm küpsetuspaberit kolmel erineval ahjupannil oliiviõliga ning aseta viilutatud köögiviljad tihedalt üksteise kõrvale küpsetuspaberile nii, et nad üksteisega ei kattuks, määri pealt oliiviõliga (nii küpsetuspaberite kui köögiviljade määrimiseks kulub u 1/4 tassi) ning puista peale soola. Seejärel grilli suvikõrvitsat ja baklažaani 205 °C juures 15 min ja kartuleid u 22 min või kuni ääred on õrnalt pruunistunud. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.

Samal ajal, kui köögiviljad küpsevad, saad valmistada tomatikastme. Tomatikastmega saad üldist maitset reguleerida. Vala ülejäänud 1/4 tassi oliivõli paksu põhjaga pannile ning lisa hakitud küüslauk. Kuumuta pann keskmise kuumuseni ning lase küüslaugul praadida u 30 sekundit, seejärel lisa sibul ja prae kuni sibul on läbipaistev, nii u 3 – 4 min. Seejärel lisa vein või puljong ja kuumuta kuni veidike vedelikku on aurunud, nii u 3 minutit. Seejärel lisa purustatud tomatid, organo, kaneel ja loorberileht. Kata pann kaanega (jäta pragu ka sisse) ning kuumuta vaiksel tulel 12 – 14 min aeg-ajalt segades. Vedelik peaks kastmest veidike ära auruma. Lülita kuumus välja, eemalda loorberileht ja maitsesta soolaga.

Männiseemnekatteks blenderda köögikombainis männiseemned ja sidrunimahl kuni moodustub kreemine pasta. Lisa tofu, küüslauk, tärklis, muskaatpähkel sool ja pipar. Blenderda senikaua kuni on struktuurilt kreemjalt sile.

Neljandas etapis õlita 23 × 33 cm pann (kasutasin u 28 cm läbimõõduga ümarat klassnõud). Lisa vormi põhja 1/4 tassi tomastikastet, seejärel toimi järgnevalt: lisa baklažaan, kartulid, tomatikaste ja pool leivapuru kogusest. Lisa suvikõrvitsa kiht – kõik suvikõrvitsad. Järgnevalt lisa baklažaan, kartulid, tomatikaste ja ülejäänud leivapuru. Määri ühtlaselt peale männiseemnekaste. Kaunistuseks võid peale puistata männiseemneid. Küpseta 35 – 40 min 205 °C juures kuni on muutunud pealt õrnalt pruuniks ja pealispinnale tekkinud mõned praod. Pärast ahjust välja võtmist lase jahtuda vähemalt 10 min enne, kui serveerid.

Maitses hästi!

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s