Heleni moussaka

Dublin on küll üks Euroopa pealinnadest, kuid taimetoiduga on seal natuke kehvasti. Liitusin seetõttu nädal tagasi ka Dublini veganite grupiga Facebookis ja olen selle aja jooksl palju targemaks saanud. Kindlasti lähevad sealt õpitud kust-mida-saab soovitused tulevikus käiku, aga kui kaks nädalat tagasi viimati selles ühes mu lemmiklinnas käisin, siis olin teadlik vaid kolmest kohast, kus korralikult süüa võib saada. Esimesse neist – Blazing Salads – pole ma veel kunagi jõudnud. Teise – Yogism – astusime jõulude ajal sisse, et hommikusöögiks nende vegan pannkooke süüa, aga kutid ilmselgelt kannatasid eelmisel õhtul tarbitud tulivee pärast ja ütlesid, et on avamisega hilja peale jäänud ja läheb veel 40 minutit. Meie kõhud aga ei kannatanud nii kaua oodata ja nii sammusimegi mulle teadaolevatest kolmandasse kohta – Cornucopia, kus varem juba kümneid kordi käidud.

Cornucopiat kolmandana nimetada on vist ebaaus, sest põhimõteliselt saab seal Dublinis olles käidud peaaegu iga päev. Tegutsenud on nad jaanuarist 1986, pakkudes taimetoitu ja ohtralt veganvariante. Enamasti on tegemist panniroogade (lasagne, moussaka) ja hautistega, mida serveeritakse tavaliselt riisiga. Kõrvale saab valida kaks salatit. Oma esimest veganmoussakat sõingi seal. Oli teine natuke liiga kangelt kaneeliga maitsestatud. Kaks nädalat tagasi aga andsin nende moussakale uue võimaluse ja tõesti väga hea oli. Sellest ka idee ise kodus seda Kreeka toitu proovida. Esimesena sattuski ette retsept, mis tundus Cornucopia omaga päris sarnane ja rohkem enam edasi ei otsinud: Greek Moussaka with Lentils That’s Beyond All of Your Expectations! ehk Kreeka läätsemoussaka, mis kõik su ootused ületab!

Retseptikogused näevad ette 20cm külgedega vormi. Minu vorm oli veidi suurem ja seetõttu tundus, et kartuli-ja baklažaanikihtide vahele oleks võinud natuke rohkem tomati-läätsesegu jaguda. Midagi hullu sellegipoolest polnud, samas võib seda alati igaks juhuks natuke rohkem teha, sest kui jääb üle, siis saab niisama pintslisse pista või riisiga süüa.


heleni moussaka_koostisosadKoostisosad:

  • 1 suur baklažaan ehk maakeeli pommu
  • 2 keskmist kartulit
  • leiva/saiapuru/jämedat riivsaia pealeraputamiseks

Läätse-tomatikastmeks:

  • 1 väike sibul, hakitud
  • 2 küüslauguküünt, purustatud
  • 1/2 tassi kuivatatud läätsesid, loputatud (kasutasin rohelisi. Kodus oli ka punaseid, aga need keevad ruttu plöginaks)
  • 1/2 tassi tükeldatud värsket tomatit ehk ühe väiksema tomati jagu
  • 1/4 tassi tomatikastet (kasutasin Itaaliapärast eelmaitsestamata passatat)
  • 1 tass tükeldatud portobello seeni (panin kaks suurt seent, mida oli kindlasti rohkem kui üks tass. Portobello seened on sellised lihakad, aga kindlasta ei oleks probleem kasutada ka näiteks šampinjone)
  • 1 1/2 tassi keevat vett või juurviljapuljongit (puljongikuubik oli mul kapist välja võetud, aga unustasin käiku lasta, nii et kasutasin ainult vett)
  • 1/2 tassi värsket spinatit (spinat on minu sõber ja seda läks küll rohkem kui tassitäis, vajub ju teine kokku ka!)
  • 1/4 tassi hakitud peterselli
  • 1 teelusikas purustatud köömneid
  • 1/2 teelusikat paprikapulbrit (kasutasin suitsutatud paprika pulbrit, kuna oli kodus olemas)
  • 1/4 teelusikat koriandripulbrit
  • 1/4 teelusikat kaneeli
  • maitse järgi soola ja pipart

Bešamellkastmeks:

  • 1 1/2 supilusikat kookosõli
  • 1/2 tassi täistera nisujahu (kasutasin valget gluteenivaba segu erinevatest jahudest, sest oli kodus olemas ja “parim enne” ka päris lähedal)
  • 1 1/2 tassi mandlipiima
  • 1 1/2 supilusikat jahvatatud linaseemneid (annab head maitset, aga samas arvan, et kui seda olemas ei ole või juurde osta ei taha, siis saab ka hakkama)
  • 1/4 teelusikat muskaatpähklit

Olen ise vahepeal selline, et retsepti järgi süüa tehes jätan mõned maitseained ära, sest kodus lihtsalt pole. Selle moussaka puhul soovitan kindlasti maitseaineid retsepti järgi panna, sest siis tuleb just see õige asi.

Kokkamisjuhised:

Retsept soovitab, et kõigepealt tuleks juhised täies pikkuses läbi lugeda, sest siis on lihtsam mitut asja korraga teha ja oma aega planeerida. Retsepti järgi peaks minema ettevalmistusteks üks tund, mul läks vist poolteist, aga järgmine kord on asi juba käpas ja läheks kiiremini.

Baklažaani ettevalmistamine

  1. heleni higistavad baklazaaniviiludLõigu baklažaan veidi üle poolesentimeetristeks viiludeks. Mul said osad natuke peenemad – ei ole hea idee ja küpsesid natuke panni külge kinni, nii et kuskil 0.6 cm on parim. Lao need viilud sõela sisse kihtidena, iga kihi vahele pane natuke soola – see sool tõmbab baklažaanist kibeda mahla välja (sellest kuulsin küll esimest korda!) Samal ajal pane ahi 200°C juurde sooja.
  2. 20 minuti pärast kuivata higistanud baklažaaniviilud köögipaberiga kuivaks. Täiesti usukmatu, aga olidki teised päris korralikult higistanud. Maitsesin seda eeldatavasti kibedat vedelikku, aga nii väga kibe ta polnud. Seega järeldan, et mingi tragöödia see higistamise vahelejätmine ei oleks eeldades ,et mõned pommud just ekstra kibedad ei ole(?).
  3. Lao viilud ühe kihina pannile ja määri mõlemalt poolt oliiviõliga. Kasutasin küll küpsetuspaberit, aga viilud, mis olid natuke liiga õhukesed, jäid veidi kinni ja läksid seetõttu keskelt katki.
  4. Küpseta viilusid ahjus 15 minutit, siis keera nad ringi ja küpseta veel 10-12 minutit. Kuna nad mul juba natuke kinni olid jäänud, siis jäi teine sats küpsetamist umbes 8-minutiliseks.
  5. Kui valmis, siis võta viilud ahjust välja ja vähenda kuumust 180-190 kraadini (mina keerasin ahju siiski vahepeal kinni, sest läheb ta mul suhteliselt kiiresti kuumaks ja läätse-tomatipasta polnud veel kaugeltki valmis).

Kartuli ettevalmistamine

  1. Koori ja tükelda kartulid veidi üle poolesentimeetristeks viiludeks, loputa, et üleliigne tärklis ära uhada ja auruta aurutuspotis 10 minutit. Kui sul aurutuspotti pole, siis võid terved kartulid keeta ja seejärel neid viilutada. Kartuliviilud ei pea olema täiesti pehmed.

Läätse-tomatikastme valmistamineheleni moussaka_läätsetomatikaste pannil

  1. Aja pann 1-2 supilusika veega kuumaks, lisa tükeldatud sibul ja küüslauk. Prae nii 5 minutit aeg-ajalt segades, kuniks sibul on läbipaistev.
  2. Lisa ülejäänud kastme koostisosad, väljaarvatud spinat. Keev vesi ja vürtsid lisa viimasena. Lase sel 20-25 minutit vaikselt podiseda ja sega selle aja jooksul paar korda. Kui läätsed on pehmed ja kogu vedelik on kastmesse imbunud, sega sisse spinat ja võta kaste tulelt maha.

Bešamellkastme valmistamine

  1. Sulata kookosõli suurel pannil madalal tulel (ise kasutasin suhteliselt väikest kastrulit). Kui sulanud, lisa kahe supilusika haaval jahu, ise samal ajal vispli või spaatliga pidevalt segades, et ei tekiks suuri jahuklompe. Mina päris kõike jahu lõpuks ära ei pannudki – üle jäi vast veidi üle ühe supilusikatäie. Kui kõik jahu lisatud, kalla juurde mandlipiim, aga tee seda kolmes osas ja jätka pidevat segamist. Sega edasi umbes viis minutit ja nii kaua, kuni tegemist on ühtlase ja paksenenud kastmega. Lisa muskaatpähkel, sool & pipar, võta tulelt maha ja sega sisse purustatud linaseemned.

Moussaka “ehitamine”

  1. heleni moussaka_baklazaanikihtEhita moussaka põhimõttel: läätse-tomatikaste, baklažaan, läätse-tomatikaste, kartul, läätse-tomatikaste, baklažaan – just nii paljudeks kihtideks mul materjali jagus, aga kui sul on rohkem ja vormis ruumi on, võid jätkata samas võtmes jättes viimaseks kihiks baklažaani (kuna viimane kiht peaks baklažaan olema, siis jäi mul kartulit tegelikult üle).
  2. Kalla peale bešamellkaste ja jaota see ühtlaselt. Kõige peale raputa saiapuru (kuna seda koostisosades mainitud polnud, siis kuskilt kapi põhjast leidsin lõpuks “parim enne: 2013”, aga käras küll :O). Kata vorm fooliumiga (fooliumirullist oli mul umbes 2 cm alles ja seega läks käiku küpsetuspaber, no ei olnud mugav).
  3. Küspeta ahjus 190 kraadi juures 20 minutit, eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit.
  4. Seejärel võta iseenesest mõistetavalt moussaka ahjust välja ja lase 10-15 minutit enne lahtilõikamist jahtuda.

Riivisin peale Violife’i Prosocianot.

heleni moussakaKohtuotsus: maitses ülimalt hea ja ütleks, et täpselt samamoodi kui Cornucopias. Teine söömaline kiitis taevani ja kasutas sõna “professionaalne”, no et kui oleks restos saanud, siis oleks hea meel olnud. Kriitikaks ütleks, et veidi madal ta mul võib-olla tuli. Natuke jätkus ka järgmise päeva lõunaks. Kui jännata viitsin, siis teen kindlasti veel (Y).

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s