Heleni quiche

Olen elus quiche’i korda kolm-neli-viis söönud ja meeldejäävaid elamusi see mulle pakkunud ei ole. Kui Pille tegi ettepaneku, et teeme mõlemad just seda lahtist pirukat, siis mingit pirnikest seetõttu ka ei süttinud, aga väljakutse see-eest missugune. Kuna erilised ootused puudusid, siis võtsin retseptiks selle, mis otsingumootoris esimeste hulgas ette lõi ja nimekirjas sõrmele mugaval kohas asetses – The Vegan Gourmet “Can’t Tell The Difference” Quiche.

Kuna see oli üks hea blogipostitus, siis siinkohal täidan vaid tõlkija ja niisama kommentaatori rolli. Kuigi esialgu võib tunduda, et tegemist on keerulise retseptiga, siis tagantjärele võib öelda, et mökerdamist on, aga midagi rasket küll mitte.

Heleni quiche koostisosad

KOOSTISOSAD (olgu öeldud, et suhteliselt esimest korda pidasin enam-vähem kogustest kinni ja ei hakanud ise väga dirigeerima):

  • muretaignat just nii palju, et valitud nõu sellega polsterdatud saaks. Siit ka minu esimene suhteliselt võhikkoka vingumine, et paljude retseptide juurde ei ole kirjutatud kui suure vormi sisse nad täpselt teevad. Mina ostsin külmunud (vegan) Jus-Rol taigna, mille ühest rullitud lehest jätkus 20cm panni jaoks. Suures õhinas mõtlesin, et pirukast saab õhtusöök, aga kui reaalsus kohale jõudis, siis tuli poole kokkamise pealt india retsoranist koju tellida, sest juba taigna sulamiseks kulus kaks tundi vähemalt. Tagantjärele tarkus nr 1: külmunud tainas tuleb aegsasti sulama jätta.
  • 300g lillkapsast, väikesteks kobarateks lõigatud;
  • 2 teelusikat maapähkliõli. Vot õli ma nii täpselt ei mõõtnud ja kasutasin kanepiõli hoopis;
  • 1/4 teelusikat soola. Seda ka nii täpselt ei mõõtnud;
  • 1 keskmine peeneks hakitud sibul;
  • 1 keskmine viilutatud punane paprika (pildil on SUUR punane paprika, kasutasin sellest natuke üle poole);
  • 1 keskmine viiluatud roheline paprika (pildil on väike roheline paprika, kole kibe. Tagantjärele tarkus nr 2: kui maitseb kibe, siis ära söögi sisse uha);
  • kobar sparglit, mida retseptis ei ole, aga poes olid ilusad riiuli peal ja mõtlesin, et kõik quiche’id, mida kunagi söönud olen, on spargliga, nii et teen ühe klišeekiiši.

Koostisosad nö pasta jaoks:

  • 1 tass (105g) kikerhernejahu;
  • 2.5 tassi (600ml) vett;
  • 1 juurviljapuljongikuubik, mis ette nähtud 500ml veega segamiseks;
  • 1/2 teelusikas salveid;
  • 1/2 teelusikas kurkumit;
  • 3 supilusikatäis (10g) maitsepärmi;
  • 1/2 teelusikas musta soola (andvat rohkem muna maitset) või 1/4 teelusikatäis tavalist soola. Kasutasin tavalist meresoola ja nii täpselt ei mõõtnud.

Lõpuks peale:

  • 4-5 tomativiilu;
  • sulatatud veganvõid või -margariini peale määrimiseks

LÄHEB KOKKAMISEKS

Taigna sulatamisega oli mul igavene tsirkus, aga see oli puhtalt enda viga. Kui tagen kohe valmis, siis peaks see kokkamine paris libedalt minema. Kapriisne see retsept sellegipoolest ei ole: midagi ei vaju kokku ja ei lähe halvaks, kui vahepeal paus teha.

Pane ahi 200 kraadi peale sooja.

Esimeseks sammuks on lillkapsa grillimine. Panin väiksemaks lõigatud kobarad pannile, sutsuke õli ja soola peale, segasin natuke ja seejärel 15-20 minutiks ahju kuniks kobarad on pehmenenud ja natuke tumedamaks tõmmanud. Eriti pehmeks ma neid ei lasknud, sest kuigi ma lillkapsast armastan, siis lögast lillkapsast ma ei armasta ja saab ta terve pirukaga ahjus olla hiljem ka. Kui valmis, siis ahjust välja ja oma korda ootama.

Lillkapsa ahjusoleku ajal saab sibula ja paprika ette valmistada. Õli ja veidikese soolaga karamelliseerisin sibula, siis viilutatud paprikad peale ja praadisin madalal tulel 7-8 minutit kuni need ka pehmed. Kui valmis, siis pliidilt maha ja oma aega ootama.

Järgmiseks määrisin oma quiche’i panni õrnalt õliga ja vooderdasin muretaignaga. Kuna mul üks selline hea keraamiline pann, siis õliga ei laianud. Torkisin kahvliga pannipõhja katvat tainast natuke ja küpsetasin seda pirukapõhja ahjus umbes 15 minutit.

Vaehepeal aurutasin sparglit, mis oleks kindlasti krõmpsuvaks pidanud jääma, aga seekord jokutasin ja tulid liiga pehmed.

Nüüd täidise juurde. See oli kõige põnevam.

Vispeldasin kausis kikerhernejahu ühe tassi veega ja jätsin siis selle segu oma korda ootama.

Ülejäänud 1.5 tassi vett läksid pannile koos puljongikuubiku, maitsepärmi, salvei, kurkumi ja soolaga ja siis keema! Seejärel kallasin keevasse maitsestatud vette aeglaselt ja pidevalt segades kikerhernejahu segu. Kui kõik kokku segatud, siis vähendasin kuumust ja lasin sel veel 2-3 minutit pidevalt segades podiseda seni, kuni segu paks ja sellise mõnusa konsistentsiga.

Heleni quiche segu pannil

Seejärel segasin hulka lillkapsa, paprika ja spargli. Segu sai paks ja paks ta peabki olema.

See paks segu läheb iseenesestki mõistetavalt muretaignaga vooderdatud pannile ja peale viilutatud tomat.

Retsept näeb ette, et quiche peaks ahjus olema 20 minutit, mille järel tuleks teda sulatatud võiga pintseldada ja veel 5 minutit ahjus küpsetaada. Ei tea, kas minu 6 cm-kõrgune pann tegi liiga paksu quiche’i, aga puupulgaga katsudes tundus ta veel liiga vedel ja lõppkokkuvõttes oli ta ahjus vist oma 40 minutit. Ära ta ei kuivanud, aga pealt ikka nii pruuniks ei läinud.

Heleni quiche ahjust tulnud

Kui valmis, siis peaks pirukal enne söömist korralikult maha laskma jahtuda. Saab teda siis süüa nii külmalt kui uuesti üles soojendatult. Kuna ma lõpetasin pirukasaaga kell pool üksteist öösel, siis samal päeval enam söömiseks ei läinud. Järgmisel päeval sai quiche’st hea kokk-on-kodust-ära-pean-ise-külmkapist-võtma pirukas. Ülejärgmisel sain teda ise ka maitsta ja sellest ajast on ka see lahtilõigatud pilt. Reede õhtul ta tehtud sai ja teispäeva lõunaks sõin viimase viilu. Käras küll, oleks võinud vaid natuke rohkem maitsestada minu arvates.

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s